Antena 3 CNN Opinii Dan Voiculescu: „Avem șansa istorică a unui nou început”

Dan Voiculescu: „Avem șansa istorică a unui nou început”

Criza sanitară, economică şi socială prin care trecem în prezent poate fi ocazia unui nou început în societatea românească, spune profesorul Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu: „Avem șansa istorică a unui nou început”
Sursa foto: Antena 3
de Dan Voiculescu    |    11 Iun 2020   •   20:50

Într-o postare pe blogul său, profesorul Dan Voiculescu atrage atenţia asupra potenţialului pandemiei de a reuni forţele politice într-un proiect de ţară comun, care să depăşească diviziunile doctrinare şi să urmărească doar interesul cetăţenilor.

Perioadele de criză nu aduc doar probleme, ci şi ocazia de ne reinventa.

Profesorul Dan Voiculescu face astfel un apel la unitate.

Criza de coronavirus, șansa unui nou început

„Pandemia de Coronavirus, dincolo de efectele sale concrete, a subliniat că ceea ce ne apropie – inclusiv vulnerabilitatea noastră – este incomparabil mai important decât ceea ce ne separă. Conștientizarea acestei realități ne oferă șansa unei schimbări profunde în modul în care ne raportăm la noi și la tot ceea ce ne înconjoară.

Din punct de vedere economic, a devenit evident că se impune concentrarea pe investiții în agricultură și producția alimentară, în proiectele majore de infrastructură, precum și în cercetare, inovație și tehnologie.

Din punct de vedere social, este necesar să îi protejăm real pe cei vulnerabili pentru că am înțeles, în sfârșit – sau ar fi trebuit să o facem – că problemele nerezolvate ale unei categorii vor afecta, în cele din urmă, întreaga societate.

Din punct de vedere politic – și mă voi referi, cu precădere, la politica internă – s-au creat premisele unei reașezări structurale, asumând trei repere obiective:

  1. Interesele strategice ale națiunii române nu au culoare politică, nu sunt nici exclusiv de stânga, nici de dreapta! Într-un moment de criză majoră toate forțele politice și-au depășit rivalitățile și au acționat în aceeași direcție. Investirea unui guvern liberal cu votul social-democraților va rămâne un eveniment istoric excepțional!
  2. Cele trei mari orientări doctrinare ale prezentului – liberalismul, social-democrația și umanismul pragmatic (social-liberal) – nu se exclud reciproc, fiecare dintre ele oferind soluții necesare întregii societăți.
  3. Tendința de coagulare a unor mari structuri politice – accelerată și de apropierea alegerilor – reprezintă o adaptare firească a clasei politice la necesitățile societății noastre. Preluând modelul americanRomânia își poate concentra resursele politice în două mari orientări concurente, capabile să propună și să implementeze un Proiect de țară consistent.

Pe scurt, în noul context național și internațional, avem șansa istorică a unui nou început construit lucid, responsabil și transparent.

Dacă nu o vom fructifica, ne vom pierde, încă o dată, în mize minore și răfuieli personale, ajungând, inevitabil, la noi dezastre economice, sociale și politice”, scrie profesorul Dan Voiculescu.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close