Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: ”Un adevăr care nu mai poate fi ascuns: De ce au explodat facturile la energie”

Radu Tudor: ”Un adevăr care nu mai poate fi ascuns: De ce au explodat facturile la energie”

România deține un potențial energetic foarte bun, cu un mix de resurse hidro, nuclear, eolian, gaz, cărbune ce-i permite să-și creeze un preț avantajos. Din păcate, politică inexistentă a statului român într-un domeniu unde trebuia să fie totul profitabil pentru companii și mai ieftin pentru consumator este cea care generează realitatea de azi : explozia facturilor.

Radu Tudor: ”Un adevăr care nu mai poate fi ascuns: De ce au explodat facturile la energie”
de Radu Tudor    |    01 Sep 2021   •   18:12

La fel ca și la CFR, de exemplu, unde avem cea mai scăzută viteză a trenurile și cele mai slabe servicii din Europa, în domeniul energiei a venit vremea scadenței pentru incompetența și indolența unui stat care a patronat, prin Ministerul Energiei, o situație favorabilă doar pentru cei care l-au condus, nu pentru România și consumatorii ei. Lipsa de interes, de pricepere și gândire în Guvern, ANRE și Parlament a dus la realitatea de azi: avem potențial uriaș, investițiile în tehnologizare lipsesc, banii europeni sunt ignorați iar consumatorii se văd nevoiți să suporte scumpiri masive.

Să explic un pic, după ce m-am documentat la specialiști.

Energia electrică pe care o primim acasă de la furnizori este cumpărată de către aceștia de la producători pe o platforma similară unei burse, că o piață en-gros.

Piață en gros de energie electrică este numită o piață ”marginală”. Acolo, prețul de referință este cel cerut de cel mai “scump” tip de producție, respectiv energia produsă din cărbune.

În Europa și în România, cea mai scumpă energie produsă este cea din cărbune, care în plus față de prețul normal de producție trebuie să plătească și certificate de emisii de CO2, în efortul mondial de a reduce poluarea gravă.

Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 că urmare a proceselor de producţie fiind obligate să facă dovadă unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.

1,2 miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi acum pentru proiecte de reducerea emisiilor, zac la Ministerul Mediului, mai ocupat cu situaţia urşilor decât cu combaterea poluării, scrie zf.ro.

Citește continuarea pe radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: facturi energie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close