Antena 3 CNN Opinii Ultima zi din viaţa ta poate fi în fiecare zi, chiar şi astăzi

Ultima zi din viaţa ta poate fi în fiecare zi, chiar şi astăzi

Ultima zi din viaţa ta poate fi în fiecare zi, chiar şi astăzi, asta dacă vom continua să conducem cu viteză sau să ne credem nemuritori şi indiferenţi faţă de cei din jurul nostru.

Ultima zi din viaţa ta poate fi în fiecare zi, chiar şi astăzi
Sursa foto: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş
de Alin Tarnovschi    |    04 Aug 2021   •   19:28

Ultima zi din viaţa ta poate fi chiar şi astăzi, dacă te afli într-o maşină pe unul dintre numeroasele drumuri din România. Toate pot fi considerate, cu uşurinţă, în ultimii ani, drept "Drumurile Morţii".

Au fost inventate, în urmă cu zece ani, anumite indicatoare (unele mai există, dar mă îndoiesc că au fost actualizate la nivel naţional) care arătau că respectiva porţiune de drum pe care circuli este extrem de periculoasă.

Indicatoarele "punct negru" erau montate pe sectoarele de drum cu lungimea de maximum un kilometru pe care, în ultimii cinci ani consecutivi, s-au produs minimum 10 accidente grave, soldate cu cel puţin 10 morţi sau 10 persoane grav rănite.

Cel mai probabil, dacă indicatoarele erau actualizate, toate drumuile din ţară erau negre.

Ultima zi din viaţa ta poate fi pe un astfel de drum. Se poate întâmpla chiar şi astăzi şi nimic nu va mai conta apoi. Cel puţin pentru tine. Vor rămâne în urmă să plângă mame, fraţi, surori, bunici, copii, nepoţi şi chiar şi acei prieteni pe care i-ai uitat. Ei vor plânge şi vor suferi, însă pentru tine nu va mai conta. Nici nu vei afla că s-a întâmplat sau că ei suferă.

Iar asta doar pentru că te-ai urcat nervos la volan sau altul s-a urcat nervos la volan. Sau doar pentru că atunci când te urci la volan te crezi nemuritor între fiarele maşinii şi îi sfidezi pe ceilalţi doar pentru că poţi şi ai un motor suficient de puternic.

După cum se aştepta toată lumea, primele şapte luni ale anului 2021 au fost cele mai sângeroase din ultimii ani pe şoselele din România. 932 de suflete s-au stins, zeci de mii de suflete au plâns şi au rămas amărâte, iar câteva sute de mii se întreabă, zilnic, ce se întâmplă. De ce sunt atât de multe accidente?

Poliţia Română a anunţat astăzi că principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: viteza (neadaptată sau excesivă) şi nelipsitele traversări neregulamentare.

Doar ieri, 11 oameni au murit în şase accidente grave. Au fost copii, tineri, părinţi sau bunici. Noi nu îi vom cunoaşte niciodată, la fel cum nu vom cunoaşte nici suferinţa familiilor lor. Asta până în ziua în care ni se va întâmpla şi nouă sau cuiva cunoscut.

Nu merită pentru nimic în lume să îţi rişti viaţa doar pentru a depăşi o maşină. Nu merită pentru nimic în lume să rişti viaţa celorlalţi, doar pentru că nu îţi pasă şi crezi că eşti în stare să muţi munţii din loc. Nu se va întâmpla asta, iar singura consecinţă a unor astfel de fapte rămâne suferinţa.

Moartea aduce suferinţă pentru cei rămaşi în viaţă.

Deşi nu pare şi toţi credem că o putem rezolva în timp, cea mai mică greşeală ne poate aduce moartea într-o secundă. Şi atunci va veni ultima zi din viaţa ta şi nici nu îţi vei da seama.

Şi nu îţi vei lua rămas bun de la cei pe care îi iubeşti, şi nici nu vei mai vedea măcar pentru ultima dată oamenii dragi la care ţii şi nici nu vei şti cine va veni la înmormântarea ta şi cine va suferi pentru lipsa ta.

Pentru că nu mai contează nimic acum. Eşti mort.

Aşa că, înainte de a te urca la volan cu nervi sau cu figuri de NFS sau Fast&Furious, aminteşte-ţi că viteza şi furia nu îţi pot aduce nicio satisfacţie, ci doar suferinţă.

Rămâi în viaţă, continuă să îi enervezi pe cei dragi, fă-le zile fripte, la fel cum şi ei îţi fac ţie. Important e să trăieşti.

×
Subiecte în articol: accident
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close