Antena 3 CNN Politică CCR apără imunitatea preşedintelui. Firea: Mă surprinde unanimitatea Curţii, nu şi verdictul

CCR apără imunitatea preşedintelui. Firea: Mă surprinde unanimitatea Curţii, nu şi verdictul

CCR apără imunitatea preşedintelui. Firea: Mă surprinde unanimitatea Curţii, nu şi verdictul
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    13 Noi 2014   •   17:53
Curtea Constituţională a decis, joi, că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 312 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Curtea a reţinut că dispoziţiile art. 312 alin. (2) din Codul de procedură penală sunt incidente şi în cazul urmăririi penale declanşate împotriva persoanei care ocupă funcţia de Preşedinte al României, impedimentul legal temporar care determină suspendarea urmării penale fiind constituit în această situaţie de prevederile art. 84 alin. (2) din Constituţie referitor la imunitatea Preşedintelui României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală", se arată în comunicatul CCR.

Art. 312 alin. (2)
„Suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană". (Sursa: Codul de procedură penală)

De unde a pornit totul

Senatoarea Gabriela Firea a intrat în vizorul preşedintelui după ce - în calitatea sa de membru al comisiei care cerceta modul fraudulos în care familia Băsescu a intrat în posesia a aproape 300 de hectare de teren în comuna Nana - a declarat că tranzacţia ar fi nulă. Iată ameninţările preşedintelui la adresa soţului senatoarei Gabriela Firea.

Senatorul PSD Gabriela Firea a depus, la începutul lunii aprilie, la Parchetul ICCJ, o plângere penală pe numele preşedintelui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj, după ce acesta i-a transmis, la un post de televiziune, că s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă, dacă nu stă în banca ei.

Scandalul şantajului Băsescu-Firea ia amploare. Preşedintele îi spune lui Pandele ce DOSAR îl aşteaptă

În 18 aprilie, Parchetul General a suspendat cercetările în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj, pe motiv că preşedintele beneficiază de imunitate.

Iată plângerea penală depusă de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu

Avertizarea preşedintelui vine la câteva zile după ce Gabriela Firea, membru al Comisiei Nana, a declarat că tranzacţia prin care fiica preşedintelui a pus mâna pe moşia din Călăraşi ar fi nulă.


Ce prevede Constituţia

Constituţia României, Capitolul II - Preşedintele României

Art. 84 - Incompatibilităţi şi imunităţi

(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

Capitolul II - Parlamentul

Art. 72 - Imunitatea parlamentară

(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri. (Sursa: Constituţia României)

Informaţiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Citiţi şi România, printre cele mai reduse imunităţi pentru parlamentari. Ce se întâmplă în celelalte ţări ale UE


×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close