Antena 3 CNN Politică DOCUMENT. Măsurile luate de Guvern pentru economie. Ce conține planul de relansare economică

DOCUMENT. Măsurile luate de Guvern pentru economie. Ce conține planul de relansare economică

Guvernul Orban a pregătit un Plan de relansare economică. Premierul Ludovic Orban a cerut miniştrilor, miercuri, să finalizeze toate documentele necesare pentru punerea în practică a Planului de relansare economică.

DOCUMENT. Măsurile luate de Guvern pentru economie. Ce conține planul de relansare economică
Sursa foto: Hepta
01 Iul 2020   •   15:13

Potrivit lui Ludovic Orban, planul economic pregătit de Guvern „va schimba strategia de dezvoltare a României şi viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte”.

Program de relansare economică

„Sunt convins că, prin acest Plan, vom reuşi să asigurăm creşterea accelerată a României. (...) Vă adresez solicitarea de a finaliza toate actele normative pentru implementarea tuturor măsurilor prevăzute în program”, le-a cerut Ludovic Orban miniştrilor.

Orban a solicitat ca, în cel mult o lună de zile, să fie adoptate toate actele normative necesare pentru ca programul economic să fie pus în practică.

Ludovic Orban va prezenta miercuri, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, „Reclădim România. Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”.

Planul lui Ludovic Orban. Măsurile luate pentru economie

Planul de relansare economică al Guvernului PNL a fost publicat şi conţine: granturi, garanţii, împrumuturi, facilităţi fiscale - începând de la studenţi, patroni, multinaţionale până la pensionari.

Se dau bani de la Guvern! Ce prevede programul de relansare economică

Măsurile pe care Guvernul le ia pentru economie

Programul de relansare economică prevede acordarea de granturi în valoare de 25.000 de euro pentru firmele care angajează tineri și stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă, prin acordarea unui sprijin de 500 euro pentru fiecare angajat pentru achiziția de echipamente IT.
PNL lansează Planul de relansare economică „Reclădim România”, document ce prevede măsuri de sprijin pentru ocuparea forței de muncă.

DOCUMENTUL poate fi consultat AICI

Se dorește stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate.

„Se acordă un sprijin în valoare de 50% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei pentru angajatorii care încadrează în muncă: Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani; Persoanele cu vârsta de peste 50 ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență; Cetățeni români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatori străini, din motive neimputabile lor”, se menționează în planul național.

Măsuri pentru zilieri

În document se prezintă și măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului.
Liberalii doresc protejarea angajaților prin acordarea unor măsuri de sprijin suplimentare pentru persoanele care au desfășurat activități ca zilieri în luna anterioară solicitării și persoanele care desfășoară activități sezoniere în baza unor contracte individuale de muncă, pe perioadă determinată de cel puțin 3 luni.

Pentru a stimula angajarea tinerilor, se vor acorda granturi pentru acțiuni antreprenoriale în valoare de 25.000 euro, iar bugetul prognozat de stat se ridică la 300 milioane de euro.

„Stimularea desfășurării muncii în regim de telemuncă prin acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau alertă”, stabilește Planul de relansare economică.

Alimente pentru persoanele vulnerabile

Planul prevede și acordarea de pachete alimentare și de igienă corporală pentru persoanele vulnerabile și sprijin oferit pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare prin oferirea de pachete alimentare și pachete de igienă corporală. În total, sunt 1,18 milioane de persoane în această categorie, iar bugetul alocat este de 225 milioane de euro.

Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă, dar și pentru elevi

„Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 persoane. Buget alocat: 100 mil. euro. Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Beneficiari: 400.000 copii. Buget alocat: 30 mil. euro”, se precizează în Planul de relansare economică „Reclădim România”.

Cum va fi sprijinită agricultura

Planul de relansare a economiei propus de Guvern prevede, în domeniul agriculturii construirea a 8 depozite regionale, acordarea câte 6.000 de euro pentru achiziţionarea de kit-uri pentru irigaţii, sprijin pentru tinerii fermieri şi construirea Canalului Siret-Bărăgan.

Investiţii de miliarde de euro în Sistemul Energetic Naţional până în 2025

Guvernul îşi propune, în Planul de relansare a economiei pe care îl va prezenta miercuri, investiţii de 12,5 miliarde de euro în Sistemul Energetic Naţional până în 2025, vizând parcuri eoliene şi dezvoltarea proiectelor offshore Neptun Deep, Est Rapsodia şi Trident de la Marea Neagră.

Programul de relansare economică va fi lansat, miercuri, de la ora 18.00, în prezența președintelui Klaus Iohannis.

PSD critică dur Guvernul PNL: „Nivelul de trai suferă, dar liberalii mai trag un chef”

Social-democraţii au acuzat, marţi, că preşedintele Klaus Iohannis şi PNL fac din planul relansării economice a ţării „o sindrofie într-un restaurant de lux”.

„Iohannis și liberalii fac din planul relansării economice a țării o sindrofie într-un restaurant de lux. La asta sunt chiar experți!

PNL își lansează un program electoral care nu salvează pe nimeni din cei care chiar suferă în economia românească. Amânarea măsurilor de relaxare din 1 iulie chiar îngroapă definitiv turismul și industria HORECA. IMM Invest a fost croit strâmb, 60.000 de firme de subzistenţă nu au primit ajutor, fiind respinse din start de bănci.

PSD: Nivelul de trai suferă
S-au întors 2 milioane de români în țară, noi deja având 470 de mii de locuri de muncă distruse și 140 de mii de contracte suspendate în nici 100 de zile.

Șomajul erupe, nivelul de trai suferă, dar liberalii mai trag un chef la un club de fițe. #Klaustrofobia sufocă economia!”, a transmis Partidul Social Democrat, marți, pe pagina sa de Facebook.
 

×
Subiecte în articol: economie masuri Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close