Antena 3 CNN Politică Dragnea: Vom răspunde scrisorii lui Timmermans. Nu e nimic neconstituțional în codurile penale

Dragnea: Vom răspunde scrisorii lui Timmermans. Nu e nimic neconstituțional în codurile penale

Dragnea: Vom răspunde scrisorii lui Timmermans. Nu e nimic neconstituțional în codurile penale
Sursa foto: foto: captura Antena 3
13 Mai 2019   •   23:29

Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Antena 3, că niciunul dintre articolele adoptate recent de Parlament la legislaţia privind justiţia din România nu contravine "unor principii sau unor articole existente în Codurile penale" din statele UE.

Citește și: Dragnea: Bătrâni puși jos și bătuți cu picioarele de tineri în timpul mitingului PSD de la Iași

Citește și: Liviu Dragnea, declarație-bombă în cazul otrăvirii cu mercur a fostului ministru Doina Pană

Întrebat despre scrisoarea lui Frans Timmermans privind statul de drept în România, Dragnea a afirmat principalul subiect discutat de Iohannis cu "stăpânii" lui a fost să scoată iar ceva împotriva României pentru a-l ajuta în campania electorală.

"Nu există în legea adoptată de Parlament niciun articol neconstituţional, nu există nicio virgulă care să fie diferită de principiile din ţările respective. (...) Eu ce am văzut la Iohannis ţipând am văzut venind de la Bruxelles încoace. Nu o dată, nu de două ori, de 'n' ori. Asta este principala problemă. Nu există, repet, articole din cele adoptate de Parlament care să contravină unor principii sau unor articole existente în Codurile penale din ţările respective, stat de drept, perfect.

Nu am văzut nicio reacţie în Olanda, de unde e domnul, în legătură cu faptul că miliarde de dolari proveniţi din Rusia s-au spălat în nişte bănci olandeze. Ce au făcut procurorii de acolo în final? Au făcut o înţelegere cu cei din bănci. Cum e cu respectarea statului de drept? Adică, acolo, miliardele spălate din Rusia se pot muşamaliza", a spus Liviu Dragnea, în "Ediția specială" moderată de Răzvan Dumitrescu.

Citește și: Dragnea: Legea prin care mamele să poată beneficia și de alte venituri în paralel cu indemnizația intră în procedură parlamentară

Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele Frans Timmermans le-a trimis vineri autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, potrivit Agerpres.

''Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept. Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană'', a declarat Schinas.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Klaus Iohannis
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close