Antena 3 Politică PSD: Bugetul pe 2019 va aduce multe beneficii românilor, Iohannis a făcut un joc electoral meschin

PSD: Bugetul pe 2019 va aduce multe beneficii românilor, Iohannis a făcut un joc electoral meschin

15 Mar 2019   •   18:20
PSD: Bugetul pe 2019 va aduce multe beneficii românilor, Iohannis a făcut un joc electoral meschin

PSD afirmă că România are pentru 2019 un buget care va aduce "multe beneficii" românilor, susţinând că, prin întârzierea promulgării legii, preşedintele Iohannis a făcut "un joc electoral meschin".

"Preşedintele Klaus Iohannis a făcut astăzi (vineri - n.r.) ceea ce era obligat de lege să facă, demonstrând că scopul său a fost doar de a întârzia cât mai mult promulgarea bugetului de stat. Un joc electoral meschin, pe spatele tuturor românilor! În încercarea de a explica blocarea sistematică a noului buget, preşedintele Iohannis a minţit din nou, uitând să spună românilor că avizul Consiliului Suprem de Apărare a ţării a fost dat abia la jumătatea lunii decembrie 2018, o dată cu reîntoarcerea din vacanţă a preşedintelui. Mai mult, în ziua în care preşedintele recunoaşte că este în grevă, ceea ce românii ştiau deja de patru ani de zile, PSD a ales să inaugureze lucrările pentru primul tronson din autostrada Moldovei", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Președintele Iohannis, declarații despre bugetul pe 2019: „PSD-ul a picat și ultimul test al responsabilității”

Potrivit social-democraţilor, printre dispoziţiile OUG 114, la care a făcut referire şeful statului ca fiind "contrare interesului românilor", se numără: "plafonarea preţului la gazele naturale pentru următorii trei ani; reglementarea preţului la energie electrică pentru următorii trei ani; taxa pe lăcomie: cu cât cresc mai mult ratele românilor, cu atât băncile sunt obligate să plătească taxe mai mari la stat; reducerea comisioanelor pentru administratorii privaţi ai Fondurilor din pilonul II de pensii şi raportarea acestor comisioane de performanţă în sporirea banilor de pensii ai cetăţenilor români; creşterea salariului minim pentru angajaţii cu studii superioare (de la 1.900 lei la 2.340 lei) şi pentru angajaţii din construcţii (de la 1.900 lei la 3.000 lei)".

Klaus Iohannis a promulgat Legea Bugetului de stat

"În ceea ce priveşte afirmaţiile preşedintelui Iohannis cu privire la creşterea punctului de pensie constatăm că domnia sa nu doar că citeşte mai greu, ci şi înţelege mai greu ceea ce e scris în programul de guvernare. În mod fals, preşedintele induce ideea că punctul de pensie ar fi trebuit să crească de la 1.100 lei la 1.265 lei începând cu 1 ianuarie 2019. Nu există însă niciun angajament în programul de guvernare cu privire la data la care va creşte punctul de pensie în 2019. Angajamentul ferm al PSD este ca aceasta creştere să aibă loc în cursul acestui an. Pentru corecta informare a cetăţenilor cităm exact fragmentul relevant din programul de guvernare: 'În 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei'. (pagina 28). Acelaşi lucru este valabil şi în cazul pensiei minime: 'Pensia minimă va creşte de la 520 lei la 640 lei de la 1 iulie 2018. Anual, nivelul acesteia va creşte cu cel puţin 10% începând cu 2019' (pagina 78). Aceste angajamente vor fi respectate, la fel cum au fost respectate şi celelalte promisiuni făcute pensionarilor şi salariaţilor din România", se spune în comunicat.

Iohannis: „Guvernul trăiește într-o lume paralelă. Creșterea pensiilor este doar la un sfert din ce ați promis”

Social-democraţii menţionează că bugetul promulgat, "după un lung blocaj inutil", prevede creşterea punctului de pensie la valoarea menţionată începând cu 1 septembrie 2019, adică în avans faţă de prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

"Acelaşi buget, promulgat în cele din urmă de preşedintele Iohannis, prevede şi creşterea pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei, exact cum e menţionat în programul de guvernare. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creşterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariaţi, cu excepţia celor din studii superioare unde creşterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcţii salariul minim brut va fi de 3.000 lei", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, mai mult, "bugetul prevede creşterea alocaţiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300". "Aceste majorări ar fi putut intra în vigoare începând cu 1 martie, dacă preşedintele Iohannis nu ar fi amânat inutil promulgarea bugetului", completează PSD.

Conform social-democraţilor, "bugetul total al administraţiei publice locale va creşte în acest an cu 4,6 miliarde lei".

"În baza principiului descentralizării, autorităţile locale vor gestiona mai multe plăţi care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecţia copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei şi urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autorităţile locale şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale", se explică în comunicat.

Social-democraţii mai susţin că, "în loc să acuze PSD şi să mintă cetăţenii, preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ceară scuze de la toate categoriile sociale care au fost afectate de întârzierea nejustificată a promulgării Legii bugetului pentru anul 2019".

Liviu Dragnea, prima reacție la criticile lui Klaus Iohannis: Leneșul de la Cotroceni, când se mai trezește, zice „Ce rău pot să mai fac azi?”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close