Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a declanșat procedurile pentru organizarea unui referendum. Surse: Președinția confirmă eroarea cu grațierea. Trucul președintelui ca să evite Constituția

Klaus Iohannis a declanșat procedurile pentru organizarea unui referendum. Surse: Președinția confirmă eroarea cu grațierea. Trucul președintelui ca să evite Constituția

Klaus Iohannis a declanșat procedurile pentru organizarea unui referendum. Surse: Președinția confirmă eroarea cu grațierea. Trucul președintelui ca să evite Constituția
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    24 Ian 2017   •   13:30

UPDATE 13.30 - Administrația Prezidențială recunoaște că a fost o eroare intenția președintelui Klaus Iohannis de a face referendum privind grațierea.

Potrivit unor surse citate de Antena 3, cuvântul ”grațiere” nu a fost trecut în scrisoarea trimisă Parlamentului, pentru a nu risca încălcarea dreptului la articolul din Constituție care spune că poporul nu poate fi consultat cu privire la probleme juridice.

De asemenea, potrivit acelorași surse, președintele nu are informații că Guvernul ar urma să adopte în următoarele două ședințe cele două OUG-uri.

Totodată, șeful statului a s psus că premierul Sorin Grindeanu i se pare un om capabil și cu care crede că poate avea o relație instituțională bună.

----------------------------

Știrea inițială 09.23

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. 

Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și premierul Sorin Grindeanu, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Iohannis a transmis scrisoarea preşedinţilor celor două Camere, Călin Popescu-Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema menţionată. 

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,
Președintele României,
KLAUS WERNER IOHANNIS
”.

Citiți și Prima reacție din Guvernul Grindeanu pe tema referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut luni un referendum pe tema amnistiei şi graţierii. Şeful statului a lansat un atac dur la adresa coaliţiei aflate la putere pe care a acuzat-o că în loc să respecte programul de guvernare este preocupată să modifice legislaţia penală şi să cureţe dosare. 

Câteva mii de persoane s-au adunat duminică seara în Piaţa Universităţii din Capitală, dar și în alte orașe din țară, pentru a protesta faţă de modificările care ar putea fi aduse legislaţiei penale. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare. 

Președintele Iohannis le-a spus românilor adunați în Piața Universității că este indignat de faptul că se dorește schimbarea legislației din România și susține că oamenii sunt, pe bună dreptate, indignați.

Citiți și Liviu Dragnea, despre referendumul lui Iohannis: „Vedem ce spune şi Curtea Constituţională”

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat anterior că România trebuie să dea o lege a graţierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. 

”În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare şi locuri de deţinere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente şi pentru condiţiile inumane pe care le au aceşti oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deţinuţi în aceste locuri de deţinere”, a precizat Florin Iordache, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. 

Ministrul Justiţiei a adăugat că în astfel de condiţii Guvernul poate veni cu un act normativ privind graţierea care să nu vizeze faptele penale grave.

Citiți și Șerban Nicolae, despre demersul lui Iohannis: Apelează la o scamatorie juridică

 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close