
1. Suspendarea temporară (1 an de zile) a taxării inverse a TVA în comerțul cu cereale concomitent cu eliminarea TVA (tva zero) pentru alimentele de bază.
- Argumente: - Potrivit datelor pe 2023, prin taxarea inversă la comerțul cu cereale rezultă un sold negativ de aproximativ 254 de milioane de lei ( diferența dintre TVA-ul plătit și TVA-ul rambursat) - Pentru anul 2025, producția estimată de cereale va fi de aproximativ 30 de milioane de tone. La un preț mediu de 220 euro/tonă, la buget se adună 6.27 mld. Lei
- Cum va funcționa: TVA va fi aplicat și colectat de furnizor, la momentul vânzării. Calcul: 30.000.000 x 220 euro x 19% = 1.25 mld euro = 6,25 mld lei
PSD propune ca pe întreaga perioadă a suspendării taxării inverse a TVA în comerțul cu cereale, să fie eliminată TVA pentru alimentele de bază, astfel încât consumatorii să nu fie afectați.
2. Descurajarea exportului profitului de către marii contribuabuli în statele mamă. Astfel, PSD propune ca toate companiile care prestează servicii pe teritoriul României care implică resursa umană să aibă declarată rezidență fiscală pe teritoriul României, concomitent cu o taxă de 2% pentru veniturile externalizate de companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane EURO.
- Prin introducerea obligativității de a declara punct de lucru și rezidență fiscală toate aceste prestări de servicii devin purtătoare de TVA și impozit pe profit. PSD estimează că numai din colectarea TVA pentru prestările de servicii realizate de aceste companii cu firme care își declară rezidența fiscală în România ar însemna aproximativ 22 miliarde de lei
3. Plafonarea adaosului comercial în energie. PSD propune plafonarea la 50% a adaosului comercial la ebergie față de fișele de cost pe întreg lanțul până la consumatorul final, pe modelul aplicat în privința alimentelor de bază.
4. Colectarea TVA direct în contul de trezorerie. Pentru o îmbunătățire a colectării TVA este necesar ca plata TVA să se facă direct în contul de trezorerie la momentul încasării facturii.