Antena 3 CNN Politică USR ar putea susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu

USR ar putea susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu

Membrii USR au hotărât că merg pe varianta demisiei în grup a miniştrilor şi a susţinerii unei moţiuni de cenzură, în cazul în care premierul Florin Cîţu nu le va respecta cerinţele.

USR ar putea susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Sep 2021   •   15:24

Astfel, potrivit unor surse citate de Antena 3, o variantă pentru şedinţa de guvern de miercuri seara este aceea ca USR să ceară partenerilor de guvernare să accepte desfiinţarea SIIJ în varianta USR, proiectul zero taxe pe salariul minim, cât şi modificări substanţiale la programul Anghel Saligny.

În caz contrar, dacă PNL şi UDMR nu sunt de acord, USR ar fi stabilit să părăsescă şedinţa de guvern.

Este cel mai tensionat moment de până acum pentru coaliţia de guvernare. Şedinţa de guvern a fost suspendată, miercuri, după ce Florin Cîţu a vrut să forţeze introducerea pe ordinea de zi a programului de investiţii în mediul rural. 

Dan Barna l-a ameninţat pe premierul Florin Cîţu cu moţiunea de cenzură

Este vorba de programul în legătură cu care premierul a fost acuzat că vrea să-i cumpere pe primari, ca să-l susţină în cursa internă din PNL. 

Miniştrii USR s-au opus acestui proiect, iar Dacian Cioloş, copreşedinte USR-PLUS, vorbeşte deschis despre ieşirea de la guvernare. 

Acum, miniştrii USR-PLUS îşi fac strategia într-o şedinţă de urgenţă în Parlament, iar decizia lor ar putea avea urmări asupra cabinetului Cîţu. 

Surse: Dan Barna l-a ameninţat cu moţiunea de cenzură pe Florin Cîţu

În plus, potrivit unor surse Antena 3, Dan Barna l-a ameninţat cu moţiunea de cenzură pe Florin Cîţu, în timpul şedinţei de guvern. Şedinţa a fost suspendată până diseară.

Oficial, şedinţa de guvern s-a suspendat până la ora 19, pentru că începe sesiunea parlamentară. 

Neoficial, se ştie că premierul Florin Cîţu a forţat cumva aprobarea acelui proiect de investiţii în valoarea de 50 miliarde de lei care se va întinde pe şapte ani şi cu care USR-PLUS nu a fost de acord.

Şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a propus ieşirea de la guvernare, în cazul în care va trece această OUG Anghel Saligny fără aviz de la Ministerul Justiţiei.

USR nu ar mai vrea să cedeze presiunii liberalilor

De altfel, cei de la USR-PLUS acuză PNL că prin acest proiect îşi câştigă încrederea, mai ales pe Florin Cîţu care, dând aceşti bani către administraţiile locale, şi-ar asigura puterea în congresul PNL, având astfel nişte voturi pentru a câştiga preşedinţia formaţiunii.

"Pentru noi rămâne foarte importantă respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat.

Sunt convins că vom găsi o variantă ca să rămânem într-o colaborare", a declarat, miercuri, Dan Barna.

Potrivit unor surse din partid, de această dată, cei din USR nu mai vor să cedeze presiunii liberalilor şi vor merge cu această carte pe masa şedinţei de guvern - ieşirea de la guverare, în cazul în care premierul nu ţine cont de punctul lor de vedere.

Luat la întrebări de jurnalişti, premierul Florin Cîţu a evitat miercuri să spună dacă proiectul pe care a vrut să-l introducă pe ordinea de zi a şedinţei de guvern are avizele necesare. 

Cîțu, despre amenințările ruperii coaliției: "Amenințările vin și pleacă"

Niciodată nu va publica nimeni în Monitorul Oficial un proiect care nu respectă procedurile", a spus Cîțu.

Dacian Cioloş, copreşedintele USR-PLUS, a declarat, miercuri, că formaţiunea sa se va retrage de la guvernare, dacă părerea miniştrilor săi lor nu contează în Executiv. 

×
Subiecte în articol: Dan Barna moţiune cenzură Florin Cîțu
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close