Antena 3 CNN Politică Vasile Blaga rămâne preşedintele Senatului. CC a respins contestaţiile depuse de PSD şi Mircea Geoană

Vasile Blaga rămâne preşedintele Senatului. CC a respins contestaţiile depuse de PSD şi Mircea Geoană

Vasile Blaga rămâne preşedintele Senatului. CC a respins contestaţiile depuse de PSD şi Mircea Geoană
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    20 Dec 2011   •   15:52

Vasile Blaga rămâne preşedintele Senatului. Curtea Constituţională (CC) a respins, marţi, contestaţiile depuse de PSD şi Mircea Geoană.

Pe 7 decembrie, PSD a depus o sesizare la Curtea Constituţională, în care contestă la alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului, în locul lui Mircea Geoană.

Pe 24 noiembrie, Mircea Geoană înaintase CC contestaţia privind revocarea sa din funcţia de preşedinte al Senatului.

Geoană a spus atunci că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.

Revocarea sau retragerea sprijinului politic se aplică exclusiv membrilor Biroului Permanent, iar preşedintele Senatului, conform deciziei CC nr 601, are un statut distinct în cadrul BP, spunea Geoană.

"Preşedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca preşedintele Senatului să fie revocat este în situaţia în care ar încălca în mod grav şi repetat prevederi constituţionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sancţiune politică sau juridică. Această situaţie nu există în motivarea grupului PSD, acolo se invocă exlcusiv o decizie politică", a declarat Geoană.

Potrivit Curţii Constituţionale, votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică.

"Această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice", se arată în decizia Curţii.

 


Curtea Constituţională a constatat, astfel, că articolul din Regulamentul Senatului care prevede revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului, pentru încălcarea Constituţiei sau a regulamentelor parlamentare, este neconstituţional, întrucât contravine dispoziţiilor constituţionale privind dreptul fundamental la apărare şi principiul configuraţiei politice în alcătuirea Biroului permanent.

Pe 28 noiembrie, Vasile Blaga a fost ales preşedinte al Senatului, cu 69 de voturi în favoarea sa, faţă de 63 de voturi "pentru" întrunite de candidatul opoziţiei, Titus Corlăţean (PSD).

Alegerea noului preşedinte al Senatului a avut loc ca urmare a revocării din această funcţie a lui Mircea Geoană, la solicitarea PSD, după excluderea acestuia din partid.


×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close