Antena 3 CNN Actualitate Locale S-au mutat în coteţ, de teama cutremurului. "Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, aseară aşa am dormit" | Povestea unei familii din Gorj

S-au mutat în coteţ, de teama cutremurului. "Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, aseară aşa am dormit" | Povestea unei familii din Gorj

Se numără şi acum pagubele cutremurului de marţi, din Oltenia, cu magnitudinea de 5,7 grade. Până acum, seismul a fost urmat de peste 550 de replici. 

S-au mutat în coteţ, de teama cutremurului. "Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, aseară aşa am dormit" | Povestea unei familii din Gorj
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    19 Feb 2023   •   09:22

În Gorj, peste 50 de construcţii au fost afectate: au căzut bucăţi de tencuială şi pereţii s-au crăpat. 

Este şi cazul comunei Băleşti, unde au fost avariate case, şcoli şi biserici. 

În comuna Băleşti zeci de case sunt dărâmate, iar oamenii nu pot să doarmă noaptea de teama unui nou cutremur. 

O familie şi-a părăsit locuinta şi şi-a făcut adăpost în coteţul găinilor.

"Am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, puii îi mutăm, aşa am dormit"

Citeşte şiPăcăleala cu litere mici din poliţele de asigurare obligatorie a locuinţei. Cum poţi să pierzi banii

"Ne-am amenajat cu folie de plastic şi am separat acolo, puii îi mutăm, aseară aşa am dormit", spune femeia speriată din Gorj.

"Nu dorm noaptea de frică", completează soţul femeii.

Copiii şi nepoţii acestei familii au părăsit comuna de frică, după ce pereţii locuinţei au început să se crape. Gospodăria însă nu o poate lăsa în urmă.

După primul cutremur de magnitudine 5,7, oamenii s-au apucat să îşi repare casele. Iar pe mulţi dintre ei, replica de 4,3 i-a prins chiar pe acoperiş.

În plus, sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur mare. În ultimii 20 de ani, au fost consolidate 30 de clădiri.

Cutremurul din Turcia readuce la suprafaţă problema clădirilor cu risc seismic din Capitală. Sute de clădiri din Bucureşti sunt în pericol să cadă la primul cutremur major.

Este vorba despre 361 de imobile aflate în categoria 1 de risc seismic. Cu toate acestea, municipalitatea a expertizat in ultimii doi ani doar 35 de cladiri.

Momentul în care începe cutremurul de 7,4 grade din Turcia, surprins în imagini

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. 

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. 

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. 

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru

Vezi şiTu știi ce risc seismic are blocul tău şi când a fost construit? Harta interactivă care îţi spune dacă are bulină roşie sau nu

×
Subiecte în articol: coteţ cutremur Gorj
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close