Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Insomnia ascunde boli grave, spun medicii! Ce ți se poate întâmpla după câteva nopți nedormite

Insomnia ascunde boli grave, spun medicii! Ce ți se poate întâmpla după câteva nopți nedormite

În ultimul timp, insomnia a devenit o problemă cu care se confruntă tot mai mulți oameni, indiferent că este vorba despre vârstnici, adulți sau chiar copii.

Insomnia ascunde boli grave, spun medicii! Ce ți se poate întâmpla după câteva nopți nedormite
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    Cristina Ştefan    |    02 Mar 2023   •   14:00

Specialiștii atrag atenția, însă, că insomnia este, de fapt, efectul unor alte boli grave, precum diabetul sau bolile cardiace ori pulmonare.

Insomnia este deja o problemă de sănătate care afectează mare parte a populație, fie că vorbim de copii, adulți sau vârstnici. Cei mai mulți dintre noi recunoaștem ca nu dormim bine noaptea fie din cauza stresului, fie din cauza oboselii. Însa insomnia apare și din cauza unor boli grave, atrag atenția medicii. Aceștia spun că, de multe ori, descoperă boli de respirație, afecțiuni cardiace sau alte boli cronice în rândul pacienților care au insomnii.

Studiile recente de specialitate din SUA arată ca cel puțin 1 din 10 pacienți se confruntă cu această problemă, însă 1 din 2 adulți se confruntă cel puțin o dată în viață cu insomnia, pe termen scurt sau lung. În plus, cei care nu dorm suficient au un risc mai mare de a face un atac de cord, atrag atenția specialiștii și studiile americane.

Cei care se confruntă cu obezitate au un risc crescut de a li se opri respirația în timpul somnului, atrag atenția medicii, încât dorm cu teamă și stres, de aici lipsa somnului și apariția altor probleme grave de sănătate.

Citește și: Cinci remedii pentru astenia de primăvară

Nici suplimentele alimentare nu sunt indicate pe termen lung, mai ales medicamentele pentru că pot duce la dependență.

Inclusiv creierul uman și funcțiile cognitive sunt afectate, dacă dormi doar cinci ore pe noapte.Cercetătorii au descoperit că performanța creierului scade semnificativ, atingând un nivel similar cu cel al unei persoane vârstnice. Privarea severă de somn conduce la o îmbătrânire cu aproape opt ani a creierului uman.

De câte ore de somn avem nevoie

Adolescenții trebuie să se odihnească minimum opt ore pe noapte, în timp ce adulții tineri și de vârstă medie trebuie să doarmă cel puțin șapte ore, dar nu mai mult de opt jumătate.

×
Subiecte în articol: insomnie
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close