Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Noi informații din dosarul medicului Lucan: Mai grav decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele

Noi informații din dosarul medicului Lucan: Mai grav decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele

Noi informații din dosarul medicului Lucan: Mai grav decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele
de M.Z.    |    29 Dec 2017   •   13:46

Apar noi informații din dosarul medicului Mihai Lucan, despre alte presupuse nereguli pe care profesorul le-ar fi făcut. 

Cercetat pentru delapidare în cazul Institutului de Urologie și Transplant din Cluj, Lucan este acuzat de un fost colaborator, în prezent deputat în Parlamentul României, că făcea transplanturi de rinichi în funcţie de interesele lui şi că ar fi favorizat mai multe persoane importante. 

Astfel, unul dintre denunţătorii săi a susţinut că artistul Victor Socaciu a primit doi rinichi de la un copil de 10 ani, deşi pe lista de aşteptare erau alţi copiii care, potrivit legii, aveau prioritate la transplant. 

Socaciu a negat aceste acuzaţii şi a spus că el a făcut doar ce a spus medicul Lucan şi nu a intervenit pentru a fi mutat mai sus pe lista de transplant. 

La Institutul de Transplant din Cluj-Napoca, ”rinichii erau acordaţi în funcţie de interesul unei reţele”. Este acuzaţia parlamentarului ale cărui plângeri penale au declanşat ancheta în cazul medicului urolog Mihai Lucan. 

Chirurgul ar fi fost singurul care decidea cine primeşte un rinichi şi cine nu, cine trăieşte şi cine moare. În 2009, rinichii unei fetiţe care intrase în moarte cerebrală l-au salvat pe Victor Socaciu, deşi în institut ar fi fost şi pacienţi copii care aşteptau un transplant. 

Dosarul deschis pe numele chirurgului Mihai Lucan aduce la suprafaţă şi alte nereguli care s-ar fi petrecut la Institutul de Transplant Renal. Potrivit unora dintre foştii şi actualii angajaţi, au existat transplanturi suspecte care nu au respectat toate regulile. Şi chiar unele în care personalităţi importante au fost băgate în faţă pe listele de aşteptare. 

”Un caz mai flagrant decât cazul Arşinel este cazul Socaciu. Este tot o operaţiune de tip mafiot. Cu prioritate, se acordau rinichi în funcţie de interesul unei reţele”, susține Emanuel Ungureanu, deputat şi membru al Comisiei pentru Sănătate.

”Nu erau criterii clare, bine definite, cunoscute de toată lumea”, acuză și Silviu Moga, managerul Institutului de Transplant Renal Cluj.

Potrivit dezvăluirilor făcute de cei care au fost implicaţi în acst caz, Victor Socaciu a primit, după numai două luni de aşteptare, rinichii unei fetiţe de 10 ani care intrase în moarte cerebrală, deşi la institut ar fi fost şi copii care aveau nevoie de operaţie. 

„Am făcut o analiză la domnul profesor Lucan şi după câteva luni am fost chemat pentru că se ivise ocazia transplantului şi s-a constatat că era o foarte bună compatibilitate. Ca atare, am fost operat. Asta e tot”, susține Victor Socaciu.

O astfel de operaţie, în care un pacient adult să primească ambii rinichi de la un donator minor nu se mai poate face în prezent nicăieri în România. Asta pentru că, între timp, au fost făcute reguli clare.

După ani de zile în care clinica privată a lui Mihai Lucan a profitat de pe urma institutului, folosind aparatura statului în interes propriu, operaţiile de transplant au fost reluate la Cluj-Napoca. 

Potrivit anchetatorilor, acţiunile lui Lucan au provocat un prejudiciu de un milion de euro, iar medicul este acum acuzat de delapidare şi constituire în grup infracţional organizat. 

Profesorul Mihai Lucan a fost reţinut joi seara, iar vineri judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.

Citiți și Cine l-a făcut intangibil timp de 14 ani pe medicul Mihai Lucan

Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie

Citiți și Cum răspunde Arșinel la acuzațiile că a „fentat” lista de transplanturi, datorită notorietății

 

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close