Antena 3 CNN Economic Articolul ”strecurat” în noua lege a pensiilor care ar afecta toți angajații din România! Sunt vizați atât salariații din privat, cât și cei de la stat

Articolul ”strecurat” în noua lege a pensiilor care ar afecta toți angajații din România! Sunt vizați atât salariații din privat, cât și cei de la stat

Camera Deputaților a adoptat, marți seara, Legea pensiilor, cu 199 de voturi „pentru”.

Articolul ”strecurat” în noua lege a pensiilor care ar afecta toți angajații din România! Sunt vizați atât salariații din privat, cât și cei de la stat
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    22 Noi 2023   •   18:00

Potrivit premierului Marcel Ciolacu „pensiile, anul viitor, se vor mări de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie”. 

Guvernul a pregătit însă o soluție de avarie în cazul în care nu vor exista bani pentru majorările de pensii promise: creșterea contribuției la pensii. Această măsură îi va afecta însă pe toți angajații din România, indiferent că lucrează la stat sau la privat.  

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a refuzat să vorbească despre articolul strecurat în Legea Pensiilor, care ar permite Guvernului majorarea contribuției la asigurările sociale în cazul în care cheltuielile totale cu pensiile vor depăși estimările Statului ca procent din PIB, scrie Observator. 

Reporter: Doamna ministru, am găsit articolul care arată clar: dacă se constată depășirea cheltuielilor cu pensiile publice, Guvernul poate crește CAS. Acesta este articolul, doamna ministru! 

Din partea doamnei ministru însă, niciun cuvânt.

Citește și: Pensionarii români care nu vor primi niciun ban în plus după recalculare. Pensiile acestora nu vor mai crește nici anii următori

Câteva explicații au venit totuși din partea premierului Marcel Ciolacu. 

Reporter: De ce ați lăsat acea fereastră pentru a putea să creșteți taxele în lege? E trecută în lege clar, negru pe alb! 

Marcel Ciolacu, premierul României: Este un articol pe care îl au toate statele membre UE, este o pârghie a Comisiei pentru fiecare stat. 

Potrivit acestuia, „Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile”. 

Citește și: Pensia care va dispărea. Noua lege a pensiilor vine cu modificări importante pentru români din 2024

Premierul susține că, odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de marți „scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070”.

„Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari. Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării”, transmite Marcel Ciolacu. 

Citește și: Cum pot fi retrași banii de la Pilonul II de pensii și ce trebuie să faceți dacă sunteți refuzat

Premierul adaugă că acesta este unul dintre obiectivele sale esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai. 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu noua lege a pensiilor
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close