Antena 3 CNN Economic Cât ne costă pensiile speciale ale celor 10.000 de români. Suma pe care o plăteşte statul anual

Cât ne costă pensiile speciale ale celor 10.000 de români. Suma pe care o plăteşte statul anual

Pensiile speciale plătite din bani publici celor 10.000 de români, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții, constituie o sumă importantă.

Cât ne costă pensiile speciale ale celor 10.000 de români. Suma pe care o plăteşte statul anual
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2023   •   14:35

Pensiile speciale plătite din bani publici, pe lângă pensia care li s-ar cuveni în baza propriilor contribuții, se apropie de 1,5 miliarde de lei pe an.

Pensiile speciale sunt plătite atât din fondurile BASS (contributivitate), cât și de la bugetul de stat, adică un supliment plătit din taxele și impozitele românilor, potrivit Casei Națională de Pensii Publice (CNPP).

Astfel, în luna februarie au fost plătite 10.198 de pensii speciale, din care fac parte cele șase categorii: corpul diplomatic, funcționari din Parlament (nu parlamentari), foști angajați ai Aviației Civile, magistrați, grefieri și foști angajați ai Curții de conturi.

Concret, dintre cei 753 de pensionari care provin din Corpul Diplomatic, doar 692 iau pensii bazate și pe contributivitate, pensia medie de serviciu fiind calculată la 5.796 lei. 

Citeşte şiUn pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023: "Să vedeți ce înseamnă o pensie specială"

Pentru că nu toți foștii diplomați au și plătit contribuții pentru sistemul de pensii, CNPP plătește suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit suma de 2.552 lei, ceea ce înseamnă un efort lunar de 1,9 milioane de lei. Doar pentru cei 753 de pensionari.

Funcționarii publici parlamentari, în număr de 716, din care doar 601 au contribuit la sistemul de pensii, încasează lunar 5.057 lei, pensia medie suportată de stat, suplimentar pensiei care li s-ar fi cuvenit, fiind de 2.525 lei, adică o cheltuială lunară suplimentară a statului de încă 1,8 milioane de lei.

Foștii angajați ai Aviației Civile, 1,381 la număr, au contribuit toți la sistemul de pensii, însă potrivit Legii 223/2007 statul plătește suplimentar pensiei medii care li s-ar fi cuvenit – de 5.502 lei – suma de 7.531 lei, respectiv 10,4 milioane de lei lunar.

21.447 lei, pensia medie a unui fost magistrat, achitată aproape integral de la buget

Cea de-a patra categorie de "speciali" este și cea mai numeroasă și cea mai "bănoasă". Foștii magistrați, 5.137 la număr, au o pensie lunară medie de 21.447 lei, dar numai 1.581 dintre foștii judecători și procurori au contribuit la sistemul de pensii publice. 

Așa că, statul suplimentează pensia medie cuvenită pe baza contribuțiilor, de 4.765 lei, cu o medie de 20.061 lei, un efort bugetar lunar din banii contribuabililor de 103,05 milioane de lei.

Grefierii și personalul auxiliar din parchete, în număr de 1.662 de persoane, din care doar 1.514 au plătit contribuții pentru pensii, încasează lunar 5.108 lei, deși li s-ar fi cuvenit 3.113 lei în baza propriilor contribuții. Statul le suplimentează pensiile cu suma de 2.447 lei lunar, adică 4,066 milioane de lei lunar.

Dintre cei 559 de foști angajați ai Curții de Conturi doar unul nu a plătit contribuții la sistemul de pensii, pensia media lunară fiind de 8.502 lei, deși li s-ar fi cuvenit doar 5.780 lei. Statul le suplimentează și lor pensia cu o medie de 2.818 lei, adică un efort bugetar de 1,58 milioane de lei lunar.

Cumulat, toate suplimentările statului pentru doar 10.198 de pensionari privilegiați se ridică la aproape 123 de milioane de lei lunar, adică 1,47 miliarde de lei anual, bani cu care s-ar putea plăti peste 735.000 de pensii de rând (2.003 lei/lună), potrivit calculelor făcute de adevarul.ro.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

×
Subiecte în articol: pensii bani de pensii pensii speciale CNPP
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close