Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu pensionarii care au lucrat în grupe speciale de muncă | Simona Bucura Oprescu: ”Îi rog să se uite în lege!”

Ce se întâmplă cu pensionarii care au lucrat în grupe speciale de muncă | Simona Bucura Oprescu: ”Îi rog să se uite în lege!”

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu pensionarii care au ani lucrați în diferite grupe speciale de muncă.

Ce se întâmplă cu pensionarii care au lucrat în grupe speciale de muncă | Simona Bucura Oprescu: ”Îi rog să se uite în lege!”
Sursa foto: Profimedia Images/Antena 3 CNN
de Laura Dinu    |    29 Noi 2023   •   23:00

Potrivit Ministrului Muncii, românii care au făcut parte, pe vechea lege, din grupele speciale de muncă, nu vor pierde bani la pensie. 

„Legea dispune pentru viitor. Este important ca românii să știe că am păstrat grupele de munca.

Apoi, pentru categoriile de munca unde angajatorii au plătit la BASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi.

Citește și: Românii care lucrează sau au lucrat la una dintre aceste firme pot fi încadrați la condiții speciale de muncă (grupă)

Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, vor primi bonusuri

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, promit oficialii. O femeie și un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite, acum, de 1428 de lei, respectiv 1190 de lei, vor avea din septembrie același venit. Mai exact 1620 de lei. 

În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035. Pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spațiu sigur de lucru. 

Citește și: Pensionarii români ale căror pensii aproape se vor dubla după recalculare! Ministrul Muncii: ”Diferența este consistentă!”

”Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă, iar medicul radiolog, de exemplu, nu este expus unui factor de risc, nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.  

Aproape cinci milioane de pensionare vor primi o majorare în luna ianuarie

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi în luna ianuarie o majorare a venitului cu aproape 14%. Adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Dintre aceștia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

Citește și: Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Creșterea va fi în medie de 40%, dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla.

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.

Totodată un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 90% din venit.

Citește și: Ce sunt punctele de stabilitate, de care se ține cont la recalcularea pensiilor | Ministrul Muncii: ”Pensiile românilor vor crește în funcție de asta!”

 

×
Subiecte în articol: Simona Bucura Oprescu pensii grupe munca
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close