Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Soiul de varză din patrimoniul României, reînviat după 100 de ani. Are un gust deosebit

Soiul de varză din patrimoniul României, reînviat după 100 de ani. Are un gust deosebit

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:00 03 Dec 2023 Modificat la 20:00 03 Dec 2023

Proiectul a fost prezentat la Congresul Mondial al Horticultorilor din Franța, iar de curând a primit și medalia de aur la Salonul Inovării și cercetării.

Soiul românesc de varză Licurișca, reînviat după 100 de ani, se remarcă prin rezistență, mărime și gust deosebit, a spus profesorul Costel Vînătoru care a coordonat echipa de specialiști care a lucrat la acest proiect.

Munca de restaurare a acestui soi extrem de apreciat de varză a început în urmă cu 20 de ani. Soiul Licurișca a dispărut din cultură după ce a fost cultivat în zonă în urmă cu mai bine de 100 de ani. Cercetătorii buzoieni au efectuat lucrări de arheologie genetică, iar pentru asta au adunat plante din tot sud-estul României.

Citește și: Secretul cu care doi români şi-au făcut o afacere de succes în Buzău. Culeg fructe şi în decembrie şi le vând cu 30 lei kilogramul

"Vorbim de o muncă de lungă durată. A trebuit să eliminăm plantele netipice să putem să-i redăm strălucirea de altă dată", a spus Costel Vînătoru, directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Acum soiul este stabilizat și va fi păstrat în Banca de Resurse Genetice din Buzău. Toată munca de cercetare a fost cuprinsă într-o lucrare care a fost discutată la Congresul Mondial al Horticultorilor din Franța. Iar acum, activitatea echipei a fost răsplătită cu un mare premiu și o medalie de aur la Salonul Inovării și Cercetării.

Soiul restaurat de cercetătorii buzoieni are un mare potențial, datorită aspectului, conținutului suculent, dar mai ales pentru că are frunze fine și subțiri, ideale pentru murat. Soiul urmează să fie omologat anul viitor, și va putea reintra în cultură.

×
Etichete: varza
x close