Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Proiectele de energie regenerabilă, dezbatere marca România Inteligentă

Proiectele de energie regenerabilă, dezbatere marca România Inteligentă

România are nevoie de ținte clare pentru tranziția la obiectivele europene, dar și de un plan pentru a rămâne un producător de energie curată.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   15:14

Unde se situează țara noastră pe piața marilor jucători din regiune şi cum putem finanța proiecte de energie regenerabilă sunt teme care au fost dezbătut astăzi la conferinţa România Inteligentă organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Energia regenerabilă este un capitol esenţial în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României.

Citeşte şi: Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA, despre finanțarea proiectelor de energie regenerabilă: "Trebuie simplificat întreg procesul"

"Într-un final, vom avea nevoie şi de fotovoltaic, şi de stocare, şi de eolian şi bineînţeles şi de nuclear", a declarat Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană).

"Pentru România se estimează până în 2030 necesar doar pentru partea de fotovoltaic undeva la 25.000 de oameni, ceea ce este uriaş. În eolian, din punctul nostru de vedere, este nevoie de şi mai mulţi oameni. Atunci, asta este o veste bună până la urmă, dar trebuie să ne pregătim de acest impact. În plus, pentru partea de fotovoltaic avem încă o problemă care nu este pe deplin lămurită, cea cu scoaterea din circuitul agricol pentru terenuri", a precizat Andrei Manea, director executiv al RPIA.

Utilizarea acestor fonduri vine, însă, şi cu anumite reguli.

"De principiu, ajutoarele de stat nu se cumulează. Dacă e vorba doar de un ajutor de stat, atunci da, fără absolut nicio problemă, pe regulile ajutorului de stat, poate fi luat de către orice companie. Dacă vorbim de ajutorul de stat de adăugat o dobândă sau subvenţionat, atunci poate fi considerat în funcţie de cum este un alt ajutor de stat, şi ele nu se cumulează", a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close