Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Plata pensiei facultative Pilon III

Plata pensiei facultative Pilon III

Dreptul la pensia facultativă se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea următoarelor condiţii cumulative: participantul a împlinit vârsta de 60 de ani; au fost plătite minimum 90 de contribuţii lunare; activul personal este cel puţin egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime prevăzute prin normele adoptate de ASF.

Plata pensiei facultative Pilon III
Sursa foto: www.pexels.com
19 Oct 2021   •   23:39

Activul personal este folosit numai pentru obţinerea unei pensii facultative. Excepție fac următoarele situații: 

  • participantul nu îndeplineşte una dintre condiţiile necesare, caz în care primeşte suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la alegerea sa; 
  • participantul beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, caz în care poate obţine: 
    • suma existentă în contul său ca plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani; 
    • pensie facultativă ale cărei condiţii şi termene sunt stabilite prin lege specială privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de ASF. 
  • decesul participantului a survenit înainte de depunerea cererii pentru obţinerea unei pensii facultative, caz în care suma din cont se plăteşte beneficiarilor, în condiţiile şi în cuantumul stabilite prin actul individual de aderare şi prin actul de succesiune; 
  • decesul participantului a survenit după deschiderea dreptului la pensia facultativă, caz în care sumele aferente se plătesc către persoana nominalizată; 
  • decesul participantului a survenit după deschiderea dreptului la pensia facultativă şi acesta nu a ales un tip de pensie facultativă cu componenta de supravieţuitor, caz în care sumele aferente se plătesc beneficiarilor.

În cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II, când se constată pierderea totală a capacităţii de muncă, în condiţiile prevederilor legislative aferente sistemului public de pensii, acesta va avea dreptul să primească contravaloarea activului său personal net, acumulat în contul fondului de pensii facultative Pilon III. În cazul invalidităţii de gradul III, participantul va avea dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau continuarea plăţii contribuţiilor la fondul de pensii facultative.

UTIL: 
Schemele de pensii private facultative disponibile pe piaţă la momentul actual prevăd comisioane din contribuţiile plătite cuprinse între 3-5% şi comisioane lunare, din activul net total al fondului, cuprinse între 0,091% şi 0,195%. Unii administratori au decis chiar neperceperea anumitor comisioane pentru o perioadă limitată de timp. Toate comisioanele şi taxele sunt prezentate detaliat în prospectul schemei de pensii pe care administratorul trebuie să îl prezinte participantului, înainte de semnarea adeziunii. 

ATENȚIE: Valoarea activului personal net al unui participant poate să scadă în timp şi FLUCTUEAZĂ ZILNIC în funcţie de valoarea unitară a activului net calculată şi certificată de către depozitar.

Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III

Ce este pensia facultativă?

Participarea la un fond de pensii facultative

Protecția participantului

Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close