Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu: „Este firesc să avem poftă de dulce”

ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu: „Este firesc să avem poftă de dulce”

4 minute de citit Publicat la 18:18 29 Mar 2018 Modificat la 18:18 29 Mar 2018
ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu: „Este firesc să avem poftă de dulce”

Când și de ce apare pofta de dulce și ce semnalează ea despre problemele organismului? De ce ne e greu să mâncăm cum trebuie, deși teoretic pare un lucru foarte simplu de rezolvat?

Cum scăpăm de golit frigiderul noaptea, cât de adevărat e principiul „mănânc ce îmi cere corpul” și de ce cred specialiștii că în viitor nutriția psihiatrică va fi cheia tratamentului în problemele mentale. 

Alina Trifu, ambasador în România al conceptului Food Revolution dezvoltat de Jamie Oliver și consilier nutriționist, a stat de vorbă cu Maria Coman la Antena 3 LIVE.

De ce ne e poftă de dulce?

„Nu e musai să scăpăm de ea, pentru că organismul, celula și creierul se hrănesc cu glucoză și oxigen. Organismul nu mai funcționează dacă rămânem fără glucoză. În plus, nou-născuții se nasc cu predispoziție spre dulce, laptele matern este dulce, femeile au în ADN predispoziția spre dulce. Este firesc să avem această predispoziție. Doar că organismul nu se hrănește cu zahăr rafinat. La baza piramidei alimentare nu stă ciocolata și nici biscuiții. La baza stau cerealele integralele și legumele. Ele se transformă în glucoză”.

Ce să facem ca să nu avem această poftă de dulce?

„În primul rând să avem grijă să mâncăm cel puțin trei mese pe zi și o gustare. Și trebuie să avem grijă să avem nutrienți la masă. Le luăm din cereale integrale, legume, fructe. Nu le luăm din alimente cu calorii goale. Vin la pachet cu calorii fără nutrienți: zahărul, făina albă, pastele albe și orezul alb”.

Despre diete

„Cel mai bine este să nu ținem diete și să nu fim în extreme, ci între ele. Nu poți să îți refuzi zahărul rafinat tot timpul. Poți să îți alegi o zi sau două în care să mănânci un desert bun și de calitate. Dacă mănânci trei mese pe zi și mănânci un fruct, două pe zi, sunt slabe șanse să mai ai poftă mare de dulce.

Oamenilor le plac soluțiile rapide. Vrem să slăbim după perioade îndelungate de mâncat fast-foot cu o dietă detox. Nu trebuie să vin eu aici să vă spun că trebuie să mâncați pește cu legume. Pe de o parte ne este și teamă, că dacă nu mâncăm organizat atunci mai bine deloc. Aici ne pierdem, în organizare, în alegeri. E la fel de ușor să cumperi un fruct ca și o ciocolată”.

Despre alegerile corecte

„Pas cu pas. Dacă ne organizăm și dacă nu facem schimbări bruște. Ce îi învăț pe clienții mei: mereu știu ce mănânc în primele patru zile din săptămâna următoare. După ce tai de pe listă ce am în casă, cumpăr ingredientele lipsă. Uneori mă ajută să fac în avans două-trei feluri de mâncare. Întotdeauna, dacă nu pot mânca la prânz la birou, aleg de la restaurant un fel de mâncare echilibrat. Totul ține de organizare și de schimbat în fiecare zi câte puțin. Sarea chinezească este un potențiator de gust și creează dependență. De aceea ni se pare de multe ori că mâncarea de la restaurant este mai bună”, spune Alina Trifu.

De suntem obosiți

”Oamenii fie se simt obosiți, fie nu mai au energie, fie apar probleme medicale. Colesterol, transaminaze, diabet. Starea aceasta poate fi dată de alimentație, de somn, nu neapărat insuficient ci neodihnitor. Diverse carențe de vitamine pot sta la baza oboselii și lipsei de energie. Când este o deficiență, cu siguranță este nevoie de o suplimentare. Scrie pe analize, o să știi ce e de făcut. Îți spune medicul dacă ai nevoie să suplimentezi și cu ce. Putem rezolva și din alimentație, de exemplu B3 se găsește doar în produse de origine animală”.

”Veganii care abordează stilul ăsta asumat și informat, întotdeauna vor suplimenta. B3 nu ai cum să iei din alimentație dacă ești vegetarian. D3, B12, uneori și Fier. De asta ai nevoie”.

Educația alimentară

”Educația se face în familie. Educăm părinții, educăm bunicii, apoi copilul va înțelege destul de ușor. Eu acord o importanță deosebită dialogului cu cel mic. Îl fac să se simtă important. că părerea lui contează, că nu trebuie să mănânce ce nu îi place, cu condiția să guste”

”Marketingul produselor pentru copii este agresiv. Ei văd, își doresc, cer. Societatea se învârte în mediul ăsta. Eu cred că, cu explicații multe și mult exemplu în familie, se poate rezolva. Cred că părinții cedează pur și simplu. Copiii înțeleg. Eu asta cred”

”Niște cursuri de nutriție în școală ar fi mai mult decât bine-venite”.

Despre alimentația sănătoasă

”Trebuie să alegem alimentele cât mai puțin procesate, cât mai puțin ambalate. E o adevărată industrie de produse ecologice. Și un biscuite ecologic are zahăr, lapte și făină. Și tu dai un suprapreț”

”Cred că avem nevoie de lactate integrale. Copiii au nevoie de lactate integrale, exclus să mănânce degresat. E bine să alegem lactate integrale, fructe, legume, e simplu să luăm”

”Dacă avem de ales dintre un mușchi de porc cinstit și un pui hormonat, eu aleg porcul”

”Dimineața avem o grămadă de variante. De la tot felul de paste tartinabile, humus, brânză, putem face pate de ficat în casă, o pastă tartinabilă cu pește, putem mânca fructe, unii le tolerează foarte bine dimineața. Lactate, fulgi de ovăz integral, sunt multe variante”.

”Medicina și nutriția sunt complementare. Nutriția, în domeniul sănătății mintale, poate ajuta creierul să funcționeze. E bine să mâncăm cât mai divers, să primească și creierul ce îi trebuie. Triptofanul este un aminoacid esențial. Ajută și la un somn de calitate. Alimentele bogate sunt curcan, branza, linte, mazăre. Omega 3 trebuie să fie frecventă. În semințe de in, trebuie râșnite aproape de momentul în care le mâncăm. Trebuie să mâncăm nucă, pește gras”.

”Trebuie să mâncăm din toate, dar adaptat la stilul nostru de viață. Dacă suntem sedentari, mai puțini carbohidrați, mai multe legume. Dacă facem sport, mai mulți carbohidrați”.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
x close