Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Despre bolile corporatiștilor, cu Prof. CFM dr. Elena Căciulan

ANTENA3.RO LIVE. Despre bolile corporatiștilor, cu Prof. CFM dr. Elena Căciulan

ANTENA3.RO LIVE. Despre bolile corporatiștilor, cu Prof. CFM dr. Elena Căciulan
01 Feb 2018   •   14:55

Pe toți ne doare spatele. Toți ne plângem că suntem anchilozați. Nu facem mișcare, stăm la birouri și ne trezim la un moment dat că ne e greu să mai urcăm două etaje.

Despre bolile corporatiștilor, dar și despre ghiozdanele prea grele ale copiilor, despre care vorbește toată lumea, dar nu se întâmplă nimic, vorbim la Antena3.ro LIVE, cu Prof. CFM  dr. Elena Căciulan, președintele Fizioterapeuților din România. 

Cum trebuie să stăm pe scaun

”Gambă, coapsă, trunchi, la 90 de grade. În fotoliile astea simt cum mă doare coloana lombară. Faptul că tinerii stau în poziția așezat atrage o presiune mare asupra discurilor vertebrale. În timp, solicită coloana și apare durerea”

”Kinetoterapia este arta de a vindeca folosind mișcarea. Exercițiile readuc mobilitatea, troficitatea, ne aduc acolo unde ar trebui să fim, să avem o poziție cât de cât corectă. Din când în când ar trebui să vă ridicați de la birou. După 50 de minute, o oră, trebuie să vă ridicați. Corpul ne transmite semnale. Cel mai important lucru este o viață fără durere”

”Folosiți un rulou, un prosop. Este o poziție enervantă, dar cu timpul o acceptați. Uitați-vă în jur dacă mai stă cineva in acestă poziție fără să fie sprijinit. Avem mecanisme posturale formidabile la nivelul fiecărei articulații. Dacă creierul nostru trebuie să aleagă într-un corp perfect și unul echilibrat, o să îl aleagă pe cel echilibrat. Lipsa de mișcare, dezechilibrele posturale formează o nouă schemă corporală la nivelul corpului”

”Dacă ne privim în oglindă o să vedem ce se întâmplă cu noi. Apar aceste asimetrii, când sunteți concentrați pe muncă înseamnă o lipsă de control postural”

”În programele noastre lucrăm mult pe partea de corecție. Nu este ușor. Reeducăm schema corporală, efortul este foarte mare, mai ales la nivelul creierului”

”E greu să vă spun ce ar trebui să îi învățați pe copii. Dacă aveți o deficiență posturală, e bine să veniți la o evaluare. Sunt părinți foarte ocupați, părinți care nu au posibilități financiare, în funcție de posibilități stabilim de comun acord ce este de făcut. În cazurile grave părintele nu se poate substitui kinetoterapeutului”

”Sunt tinerii care merg în sălile de fitness, care ridică greutăți foarte mari. Durerile de spate sunt numărul unu, mai nou am observat chiar la adolescenți. Putem s-o legăm fie de lipsa de mișcare, fie de lipsa de control postural, putem face legătură cu hrana. Hrana este foarte importantă. Nu întotdeauna mănâncă o mâncare caldă la prânz. Pot fi afectate masa musculară, oasele. Dacă nu este o hrană corectă, sunt multe E-uri, tinerii au tendința de a nu fi foarte atenți la ceea ce mănâncă”

Foarte mulți copii și tineri au probleme

”Numărul copiilor cu scolioză, numărul este foarte mare. Ajung într-un centru de reabilitare destul de târziu de obicei, iar părinții se întreabă de ce nu au văzut. La fetițe, înaintea primului ciclu menstrual, este o furtună de hormoni. Scolioza poate evolua într-un ritm dramatic. De cele mai multe ori sunt drame în viața adolescenților, ajung de cele mai multe ori la ortoped și li se recomandă intervenție chirurgicală. Oamenii din domeniul sanitar nu au încredere în această kinetoterapie. Înseamnă lucru zi de zi, purtarea unui corset. Rezultatele nu apar nici într-o lună, nici în două”

”Pacientul trebuie să îți acorde încredere 100%”

”Dacă în familie cineva a avut o scolioză, până la a treia generație copiii ar trebui să vină la o evaluare. În SUA au control la început de an școlar. Și la noi există o lege, ar trebui să se facă la început de an școlar un control al copiilor și să se depisteze aceste lucruri. Nu știu dacă se mai face, s-ar putea să mai fie medici școlari care o fac. Dacă s-ar face la fiecare școală foarte mulți copii nu ar ajunge să facă intervenții chirurgicale”

”Durerile de spate sunt mult mai prezente la tineri decât pe vremuri. Când ajunge acasă se trântește în fotoliu. Cred că grija pentru noi vine după 50 de ani, când nu prea mai avem ce face”

Contează și cum te ridici din pat

”Omul preferă o pastilă-minune, da înlături durerea pe moment. De cele mai multe ori durerile sunt la nivel lombar. Depinde și cum ne ridicăm din pat. Direct din poziția așezat înseamnă să încarci coloana cu 300 și ceva de kilograme”

”La primele semne, obligatoriu să ne facem un control. Să dormim fără pernă, să dormim culcat pe burtă, să nu cărăm greutăți. Ar trebui să nu mai faceți extensia capului. Când lucrația la calculator, din când în când mișcări pentru cervicală. Sunt simple de tot, vi le poate arăta un kinetoterapeut”

Cât contează greutatea ghiozdanului

”Ghiozdanul nu ar trebui să depășească 10% din greutatea reală a copilului. Dacă este foarte greu, trunchiul se duce înainte și se schimbă imaginea schemei corporale. Se produc asimetrii, apar dureri la nivelul spatelui și a coloanei cervicale. În timp, acestea se agravează. Ghiozdanul dus pe un umăr dezechilibrează complet copiluil”

Ce am putea face în viața de zi cu zi

”Ar trebui să mergeți pe jos, să respirați, exercițiile de respirație sunt foarte bune. Să schimbați puțin mediul în care lucrați. Mergeți pe lângă lac, ia din energia negativă, priviți apa, este relaxantă pentru organism”

”Noi uităm care nu sunt prioritățile. Dacă începem să ne reorganizăm, eu am descoperit la o vârstă anume că am avut grijă de corpul meu. Zece minute, un sfert de oră, faceți câțiva pași, într-un mediu atât de încărcat, aici sunteți foarte mulți, eu nu știu dacă aș putea trăi așa”

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close