Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Cum preparăm mucenicii pentru a fi gustoși, dar și sănătoși

Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Cum preparăm mucenicii pentru a fi gustoși, dar și sănătoși

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 10:21 09 Mar 2021 Modificat la 10:22 09 Mar 2021
Dieta săptămânii cu Lygia Alexandrescu. Cum preparăm mucenicii pentru a fi gustoși, dar și sănătoși
sursa foto: unica

Sărbătoarea mucenicilor este așteptată de români la început de martie și aceștia sunt preparați cu mare grijă pentru a fi cât mai delicioși. Din punct de vedere nutritiv, mucenicii aduc un mare aport de glucide și de aceea pot fi consumați în aceste zile, însă cu moderație și, în plus, rețeta clasică poate fi îmbunătățită pentru a fi și mai sănătoși.

În zona Munteniei se prepară mucenicii fierți în zeamă și în Moldova, cei mari, copți în tavă. În ambele cazuri, aluatul mucenicilor poate fi preparat atât din faină albă, care să le ofere elasticitate și aspect frumos, cât și din făină integrală, care să aducă un aport suficient de fibre alimentare, necesare unei digestii ușoare.

Indulcitorii clasici naturali: miere, zahăr, pot fi înlocuiti cu sirop sau nectar de agave sau stevia, astfel încât indicele glicemic al preparatului să nu fie foarte mare.

Adăugați nuca la sfârșit!

Nuca folosită la prepararea mucenicilor trebuie adăugată la sfârșit, pentru a rămâne crudă, nepreparată termic și pentru a-și menține proprietățile nutriționale.

Mirodenii cum ar fi coaja de lămâie, batonul de vanilie sau scorțisoara pot fi folosite din abundență,  pentru a da savoare mucenicilor de primavară.

Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei

De asemenea, înainte de Postul Paștelui, există această Saptămână a Brânzei, o saptămână de pregătire în care se consuma lactate, ouă și pește.

Proteine, calciu, probiotice, nutrienți numai buni de consumat după iarnă. Și pentru că este luna frumuseții, se știe că tratamentele naturale cu lapte pentru înfrumusețarea pielii și a corpului au fost folosite încă din antichitate. 

Istoriile spun despre Cleopatra că făcea baie și în kefir să-și mențină pielea frumoasă și tânără. De asemenea, femeile care trăiesc în zone în care se prepară culturi de produse lactate, au un ten și o piele de o claritate și frumusețe de exceptie.

Probioticele, sănătoase atât la interior, cât și la exterior

Toate aceste proprietăți cosmetice ale unor produse lactate se datorează substanțelor probiotice componente. Probioticele sunt culturi vii de bacterii care trăiesc în tractul nostru digestiv în deplină armonie cu restul organismului.

Majoritatea probioticelor sunt produse în urma proceselor de fermentație lactică iar cele mai cunoscute microorganisme folosite la producerea probioticelor sunt: Lactobacillus și Bifidobacterium. Așadar, probioticele pot elimina și bacteriile toxice, cauzatoare de boli dermatologice: alergii, eczema, psoriazis sau acnea.

De asemenea, prin acțiunea lor împotriva constipației, probioticele ajută la eliminarea deșeurilor și a toxinelor din corp, fapt care se traduce printr-o siluetă frumoasă și un ten curat și tânăr.

Probioticele fac minuni și pentru păr

Exista dovezi că probioticele joacă și un rol important în frumusețea și regenerarea părului. 

Consumul de probiotice s-a dovedit a avea un rol important și menținerea unei siluete frumoase și zvelte prin felul în care acestea acționează și controlează apetitul. Împreună cu schimbarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, aportul de probiotice acționează în sensul scăderii greutății corporale prin aceea că reduce absorbția glucozei în intestin și îmbunătățește viteza de metabolizare a acesteia; rezultatul este cel scontat: scade cantitatea de grăsimi din depozite.

Asadar, să ne bucurăm de luna martie și de tradiții mâncând integral și românește.

×
Parteneri
x close