Antena 3 CNN Actualitate Încă o persoană carbonizată a fost descoperită la Matei Balș! Martorii spun că adevărata cauza a incendiului ar fi explozia unor tuburi de oxigen

Încă o persoană carbonizată a fost descoperită la Matei Balș! Martorii spun că adevărata cauza a incendiului ar fi explozia unor tuburi de oxigen

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la un pavilion al spitalului Matei Balș din Capitală, pacienții fiind evacuați. 5 persoane și-au pierdut viața în urma incendiului.

Încă o persoană carbonizată a fost descoperită la Matei Balș! Martorii spun că adevărata cauza a incendiului ar fi explozia unor tuburi de oxigen
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    29 Ian 2021   •   13:20

Update 14:00. STS: La 112 s-au înregistrat 10 apeluri de urgență! Prima persoană care a sunat nu a comunicat informaţii, se auzea doar zgomot de fond.

Update 13:15. O altă ipoteză care ar fi provocat incendiul de la Matei Balș ar fi niște tuburi de oxigen care ar fi explodat, potrivit martorilor. Potrivit surselor Antena 3, asistentele ar fi declarat la audieri că în salon nu existatu surse externe de căldură. De asemenea, acestea au povestit că una dintre ele a încercat să stingă focul cu o pilotă, în timp ce alta a mers și a oprit instalația de oxigen. 

Update 12:20. Starea pacienților transferați în acest moment:

11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București. Toți pacienții sunt stabili, dependenți de oxigen pe mască.

5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București. Un pacient intubat de la intoxicație cu fum, ceilalți 4 stabili.

6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”. Toți sunt cu oxigen pe mască, stabili.

4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”. Un pacient pe ATI, oxigen pe mască. Așteaptă încă doi pacienți de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni.

5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”. 4 pacienți în ATI cu oxigen pe mască și unul pe CPAP.

4 pacienți la Spitalul Militar Central 

2 pacienți stabili la - ROL 2. Un pacient intubat ATI în spital și un pacient stabil in ATI.

3 pacienți la Spitalul „Witting”. Trei pacienți stabili, conștienți. Cel de - al patrulea adus în această unitate a fost transferat la Spitalul Militar Central.

4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Doi în ATI cu oxigen pe mască.

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”. Un pacient intubat.

3 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, stabili.

1 pacient a fost transferat la Spitalul Monza si alti 2 pacienți urmeaza a fi transferati la Spitalul Victor Babeș.

7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca 6 pacienți stabili, 1 pacient decedat (este cel care a avut nevoie de resuscitare - a patra victimă).

Update 11:55. Din primele informații, unul dintre trupurile neînsuflețite ar fi fost găsit pe holul principal. Un altul, carbonizat, ar fi fost descoperit în salon, între paturi, unul în baia salonului și altul pe balcon.

Update 11:10. Potrivit surselor Antena 3, bilanțul morților în incendiu crește la 5. Trupul carbonizat al unei persoane a fost descoperit cu câteva momente în urmă. Situția a fost atât de gravă, încât pacientul nu a fost identificat în primă fază. 

Update 10:55. Potrivit unor surse ale Antena 3, brancardierii audiați în această dimineață au declarat că un pacient și-ar fi dat masca de oxigen jos și de la el ar fi pornit focul. Acesta avea lângă el tableta, cablul de încărcare al telefonului și rezervorul de oxigen. Din primele informații, ar fi apărut un scurt circuit la priza în care avea telefonul la încărcat. 

Update 09:40. A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală. „Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală”, transmite Ministerul Sănătății.

Update 09:30. Aparținătorii pacienților de la INBI „Matei Balș” pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515

Update 09:25. Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afectat de incendiu. 

11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;

5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;

6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;

4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;

5 pacienți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;

3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2

4 pacienți la Spitalul „Witting”;

4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; 

3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;

7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca

Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare  și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul „Matei Balș”.

Update 09:00Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș. Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă. Procurorii au solicitat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din secția afectată de incendiu. În salonul din care ar fi pornit incendiul nu existau camere de supraveghere, conform informațiilor din media.

Update 09:00Primele imagini din timpul incendiului de la Institutul Matei Balș. În imaginea surprinsă dintr-un alt pavilion al spitalului, se poate vedea flacăra care iese pe una dintre ferestrele salonului. La momentul acela, echipele de intervenție erau deja la fața locului și încercau să stingă flăcările. 

Update 08:45. Lucian Bode, despre incendiul de la Matei Balș: Cei mai mulți dintre cei internați la institut sunt în stare medie spre critică. ”Cei mai mulți dintre cei internați la Matei Balș sunt în stare medie spre critică. Este o evoluție într-o dinamică pe care noi o urmărim și. comunicăm public de îndată ce avem date noi." a spus ministrul Bode.

Update 08:05. Potrivit surselor Antena 3, incendiul ar fi pornit de la o aerotermă dintr-un salon. De asemenea, o altă ipoteză este că totul ar fi putut porni de la un pacient care a fumat în interiorul spitalului sau de la o siguranță de la sistemul electric. 

Update 07:35. Patru pacienți din cei evacuați de la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, patru au ajuns la Victor Babeș și alte 5 persoane la Spitalul Universitar. 

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși.

Și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

Incendiu puternic la Institutul Matei Balș

Incendiul a avut loc la parterul unui corp de cladire, în care se aflau în jur de 100 de persoane, conform reprezentanților spitalului. 

Pompierii spun că au fost degajări mari de fum.

La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Salvatorii au acționat echipați conform protocolului COVID.

Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.

Patru persoane și-au pierdut viața

”În primul rând vreau să transmit condoleanțe pacienților care, din păcate, și-au pierdut viața. Vorbim de 4 persoane. Trei găsite, ulterior, după ce s-a degajat fumul, carbonizate, și unul care a fost resuscitat, dar fără reușită.

La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunțat care este situația. Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe din partea ISU, SMURD, din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală, din partea serviciului de Ambulanța și bineînțeles din partea Poliției și Jandarmeriei Care au asistat și ei la intervenție”, a declarat Raed Arafat. 

Patru saloane au fost afectate

Colonelul Orlando Șchiopu, șeful ISU București Ilfov și comandantul intervenției, a declarat că au fost afectate 4 saloane, pe o suprafață de aproximativ 120 mp. 

”Primul apel a intrat în specială la 05:05. Primul echipaj de pompieri a ajuns la 05:13, după 8 minute, a constatat că ardea cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de circa 100-120 mp. Au fost afectate patru saloane, era o ardere generalizată, cu degajări mari de fum și posibilități reale de extindere la etajul 1 pe fațadă. Am intervenit atât din exterior cât și din interior, s-au instituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de lichidare și localizare a incendiului. Am reușit să lichidăm incendiul și să evacuăm personalul atât de la etajele superioare cât și de la parterul clădirii. 

În afară de 4 persoane care sunt decedate, celelalte 102 au fost evacuate și transportate către echipajele de prim ajutor și ulterior către spitalele desemnate”, a declarat comandantul.

Două persoane din cele evacuate, în stare gravă

”Am coordonat forțele de intervenție din punct de vedere medical. La fața locului am avut 38 de echipaje de prim ajutor, șase echipaje de terapie intensivă mobilă, și cinci autospeciale de transport personal și victime multiple. La nivelul spitalului nostru, prin declanșarea planului roșu, au fost mobilizați aproape 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni dacă este cazul. 

La fața locului au fost evacuate, în primă fază, un număr de aproximativ 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sfântul Ioan și Pantelimon, restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul spitalului Matei Balș. Pot să vă spun că, dintre aceste 44 de persoane evacuate, două se aflau în stare mai gravă și au necesitat măsuri protezare respiratorie”, a declarat medicul Oprița, care s-a ocupat de partea de intervenție din punct de vedere medical. 

Adrian Streinu-Cercel: Clădirea a fost refăcută din toate punctele de vedere

”Din păcate, toți pacienții infectați cu COVID au nevoie de oxigen și, evident, erau cuplați la oxigen. Starea lor era una medie spre severă. Tot ce se internează în Institutul Matei Balș reprezintă pacient mediu spre sever sau critic. 

Este o clădire care a fost făcută în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al oxigenului, pentru că oxigenul reprezintă un medicament în momentul de față”, a declarat medicul Adrian Streinu Cercel. 

×
Subiecte în articol: incendiu matei balș
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close