Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mesele copilăriei, desfiinţate de medici. De ce nu e bine să mâncăm unt cu miere dimineaţa | #atentieladieta

Mesele copilăriei, desfiinţate de medici. De ce nu e bine să mâncăm unt cu miere dimineaţa | #atentieladieta

Numărul românilor care adoptă un stil de viaţă sănătos este în creştere de la un an la altul. Asta presupune automat trei mese pe zi şi sport de trei ori pe săptămână.

Mesele copilăriei, desfiinţate de medici. De ce nu e bine să mâncăm unt cu miere dimineaţa | #atentieladieta
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    22 Ian 2022   •   21:15

Dacă suntem activi pe timpul zilei putem include şi gustări, însă dacă lucrăm de acasă, spre exemplu, ar trebui să renunţăm la ele, spun specialiştii în nutriţie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru o stare mai bună de sănătate şi pentru a obţine nutrienţii optimi de care avem nevoie. Mai mult, un stil de viaţă sănătos ne protejează de boli grave precum afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

"Dacă suntem persoane sedentare şi lucrăm foarte mult de la birou sau de acasă, nu avem un consum mare de energie şi atunci am putea să ne limitam la acele trei mese principale şi să încercăm să nu mai avem gustări pe parcursul zilei. 

Dacă totuşi suntem activi atunci putem să includem şi gustări. În ceea ce priveşte compoziţia meselor, ar trebuie să avem grijă să avem surse sănaătoase de proteină în primul rând", a spus Simona Dumitrescu, nutriţionist.

Potrivit medicilor nutriţionişti, există şi mese incorecte la care trebuie să fim foarte atenţi. Spre exemplu, micul dejun.

"O masă căreia să îi spunem incorectă dimineaţa este cu unt şi miere. Ne creşte foarte mult glicemia şi după care intrăm într-o hipoglicemie şi ni se face foame şi poftă de dulce, astfel încât pe la 10:30-11:00 căscăm şi cerem ceva dulce, ceea ce nu e corect pentru organism", explică Marilene Murguleţ, medic nutriţionist.

Mai mult, un regim alimentar sănătos nu înseamnă că trebuie să renunţăm la alimentele care ne fac plăcere. Trebuie însă să ţinem cont de cantitate.

"Un regim alimentar sănătos nu înseamnă că trebuie să renunţăm în totalitate la anumite alimente. Bineînţeles că dacă este vorba despre alimente superprocesate, mezeluri, de principiu e bine să le evităm cât se poate de mult, însă dacă în proporţie de 90% din timp avem o alimentaţie echilibrată asta nu înseamnă că nu putem mânca o bucată de tort sau să bem un pahar de vin. Ideea e să nu exagerăm", a precizat Simona Dumitrescu, nutriţionist.

"Ce este foarte important? Acest program de funcţionare al corpului. Corpul dimineaţa ştie să facă detoxifiere. Între 4:00 şi 12:00 dimineaţa face detoxifiere. 

Dacă noi consumăm 80% din energie pentru digestie, corpului nu îi mai rămâne energie să facă detoxifiere. Dacă se întâmplă o singură dată nu e grav, dar dacă se întâmplă zi de zi, aşa ajungem să reţinem toxine şi să ne îngrăşăm.

Aş recomanda să începeţi să mâncaţi la prânz fie că vreţi să începeţi cu masa cu fructe, fie cu gem la mic dejun, mâncaţi fie mai târziu şi cina, dacă aveţi nevoie. Depinde de vârstă, de perioada în care suntem, de efortul fizic şi intelectual, ne adaptăm la fiecare organism", mai spune Marilene Murguleţ, medic nutriţionist.

Preocuparea faţă de un stil de viaţă sănătos nu înseamnă să fim atenţi doar la opţiunile alimentare, sportul este şi el un element important. Potrivit unui studiu, 65% dintre români nu fac niciodată sport sau exerciţii fizice.

"Bineînţeles că avem nevoie de activitate fizică pentru circulaţie, pentru creier şi organism, articulaţii. Activitatea fizică ne creşte metabolismul", ne învaţă Simona Dumitrescu, nutriţionist.

"Este foarte important să includem mişcarea, sportul alături de dietă. Să avem zilnic activitate fizică. Nu să facem zilnic exerciţii la sală, dar să facem zilnic ceva. Important e ca femeile să facă 5.000-6.000 de paşi, bărbaţii, 8.000-10.000 de paşi. 

De asemenea, tot mai multe persoane se duc la sport, indiferent că vorbim de sală sau alte activităţi preferate. Cel mai important este să începem cu mişcarea care ne este cel mai la dispoziţie, cum ar fi mersul şi mişcarea care ne face plăcere", adaugă Marilene Murguleţ.

Deşi promovarea unui stil de viaţă sănătos este unul dintre cele mai întâlnite fenomene la nivel mondial, românii nu par să se grăbească în adoptarea acestui stil de viaţă.

×
Subiecte în articol: #atentieladieta alimentatie dieta miere
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close