Antena 3 CNN Actualitate Miniştrii propuşi au fost validați de comisiile de specialitate din Parlament. Cele mai importante declarații

Miniştrii propuşi au fost validați de comisiile de specialitate din Parlament. Cele mai importante declarații

Miniştrii propuşi au fost validați de comisiile de specialitate din Parlament. Cele mai importante declarații
Sursa foto: foto: Agerpres
04 Ian 2017   •   14:54

Candidaţii propuşi pentru funcţia de ministru în Guvernul Sorin Grindeanu au fost audiaţi miercuri în comisiile de specialitate din Parlament.

După audieri sunt programate dezbateri şi, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet.

Primul ministru validat a fost Alexandru Petrescu, ministrul economiei. Membrii comisiilor parlamentare de specialitate au admis propunerea cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.

Alexandru Petrescu a apreciat cu acest prilej că "este prioritar ca România să treacă de la modelul de dezvoltare economică bazat pe industrii intensive şi forţă de muncă uneori slab calificată, la industrii inovative, energie, industrii creative, IT".

Mihaela Virginia Toader, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Fonduri Europene, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru afaceri europene din Parlament, cu 18 voturi pentru şi 8 împotrivă.

Aceasta a afirmat, în cadrul audierii, că absorbţia fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 ar putea ajunge la 85%, în acest moment fiind în jurul a 82%, iar pe noua perioadă de programare se are în vedere o absorbţie de 100% în 2023.

Florin Nicolae Jianu, propus pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au admis propunerea cu 42 de voturi pentru şi 8 împotrivă.

"Priorităţile mele pentru acest mandat se referă la cadrul naţional de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambiţios pentru a avea toate taxele şi orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online şi toate sistemele informatice ale instituţiilor publice să fie interoperabile în aşa fel încât cetăţenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informaţii, să alerge de la o instituţie la alta. Acestea să se poată obţine automat prin sisteme informatice de către instituţiile publice", a spus Jianu, în timpul audierii.

Teodor-Viorel Meleşcanu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă şi pentru românii de pretutindeni, întrunind 29 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".

El a anunţat că principalele priorităţi ale mandatului său vor fi pregătirea României pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019, precum şi revigorarea diplomaţiei bilaterale.

"Problemele relevante pentru mediul de afaceri sunt legate de birocraţie, de finanţare, de lipsa forţei de muncă, de nevoia de internaţionalizare şi de câteva elemente legislative. Programul de guvernare face referire la fiecare din aceste elemente", a declarat Jianu, în cadrul audierilor, cu privire la obiectivele sale ca ministru.

Ana Birchall, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite. Ea a primit 18 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

În timpul dedicat întrebărilor adresate ministrului propus de către membrii comisiei, deputatul PMP Eugen Tomac a părăsit sala.

Mircea Titus Dobre, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a primit aviz favorabil cu 38 de voturi pentru, 8 voturi împotrivă şi o abţinere.

Acesta a subliniat, în cadrul audierilor, că turismul are un potenţial mare, fiind un domeniu important pentru economia ţării. Titus Dobre a mai spus că este important să existe o singură lege a turismului care să reglementeze toate subdomeniile sectorului.

Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz pozitiv cu 26 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".

Una dintre priorităţile sale va fi continuarea şi aprofundarea programelor dedicate învăţării limbii române, în afara graniţelor, a afirmat Păstîrnac.

Ministrul propus al Transporturilor, Răzvan Alexandru Cuc, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 37 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi o abţinere.

Cuc a susţinut faptul că România suferă la capitolul infrastructură de transport, cu doar aproape 850 de kilometri de autostradă finalizaţi sau în curs de finalizare.

Carmen Daniela Dan, propusă pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament, cu 17 voturi ''pentru'' şi 11 ''împotrivă''.

Decizia a fost luată cu 17 voturi ''pentru'' şi 11 ''împotrivă''. Jurnaliştii nu au avut acces la audieri, motivul invocat de membrii Comisiilor de specialitate fiind acela că vor fi luate în discuţie subiecte ce ţin de siguranţa naţională. DETALII, AICI.

Gabriel Leş, propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil cu 19 voturi ''pentru'' şi 11 ''împotrivă''. Leș a spus că va continua înzestrarea Armatei, în condiţiile alocării a 2% din PIB acestui domeniu.

Gabriel Leş a declarat că va continua înzestrarea Armatei, în condiţiile alocării a 2% din PIB acestui domeniu.

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, şi, respectiv, Comisiei economice pentru industrii şi servicii din Senat, cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă.

Ionuţ Vulpescu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, a primit aviz favorabil cu 17 voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' şi două abţineri.

Referitor la Roșia Montană, Vulpescu a declarat: „Trebuie să-l ascultăm pe domnul Dacian Cioloș să vedem ce are de spus despre acest dosar, nu am auzit nicio declarație până acum. Eu nu cunosc despre ce este vorba”. DETALII, AICI.

Marius-Alexandru Dunca, propus pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 22 voturi ''pentru'' şi 12 ''împotrivă''.

''Îmi propun să ofer respect sportului românesc şi recunoştinţă şi onoare sportivilor. Pentru aceasta trebuie să implicăm toate ministerele şi de aceea vom institui Consiliul Naţional al Mişcării Sportive din România'', a spus Dunca în fața parlamentarilor.

Profesorul universitar Şerban Constantin Valeca, propus pentru funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării, a primit aviz favorabil cu 21 de voturi ''pentru'' şi 13 ''împotrivă''.

"Decizia noastră a fost să se înfiinţeze Ministerul Cercetării şi Inovării de sine stătător pentru a da importanţă domeniului, vizibilitate şi nu numai. În primul rând pentru a concentra cercetarea românească şi pe partea de aplicaţii, de inovare", a afirmat Valeca, la audieri.

Adriana Petcu, propusă pentru funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu din Parlament, cu 17 voturi pentru şi 7 împotrivă.

"Până acum atributul concesionării a fost al Ministerului Mediului, Administraţia Naţională Apele Române putând face doar închiriere. Vreau să dezvolt o metodologie pentru concesionare, să deblocăm această situaţie în cel mai scurt timp.'', a spus Adriana Petcu.

Sevil Shhaideh, propusă în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor parlamentare reunite.

Timp de peste zece minute, membrii comisiilor au dezbătut, cu momente tensionate, procedura de audiere a ministrului propus, după care s-a supus la vot.

Sevil Shhaideh a primit, în finalul şedinţei, 28 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".

Cel mai probabil, ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului va avea loc miercuri seară, aşa cum i-au propus reprezentanţii PSD şi ALDE preşedintelui Klaus Iohannis, care a anunţat, prin purtătorul de cuvânt, că 'de principiu' este de acord.

Toma Petcu, ministrul propus pentru portofoliul Energiei, a primit aviz pozitiv cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.

Toma Petcu, a declarat că Strategia energetică va fi revizuită, la fiecare capitol, proiectul având nevoie de aviz de mediu, iar ulterior va fi supusă aprobării în Guvern şi în Parlament.

Despre greșelile din CV-ul său ministrul propus al Energiei a spus că a fost completat de secretara sa acum 10 ani.

Graţiela Leocadia Gavrilescu, propusă pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare juridice şi de constituţionalitate cu 26 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".

Gabriel Petrea, propus pentru funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, a primit aviz favorabil cu 29 de voturi ''pentru'' şi 15 ''împotrivă''.

Viitorul Guvern, propus de PSD-ALDE, are în componenţă 24 de miniştri, dintre care doi deţin şi funcţia de vicepremier, şi doi miniştri delegaţi.


Miniştrii propuşi de PSD:

Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene - Sevil Shaiddeh / în cadrul acestui minister, ministru delegat pentru Fondurile Europene – Mihaela Virginia Toader.

Viceprim-ministru și Ministerul Mediului - Daniel Constantin (ALDE)

Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministerul pentru Afaceri Europene - Ana Birchall

Ministerul de Interne – Carmen Dan Daniela

Ministerul Agriculturii –  Petre Daea

Ministerul Apărării – Gabriel Leș

Ministerul Culturii – Ionuţ Vulpescu

Ministerul Educaţiei – Pavel Năstase

Ministerul Cercetării – Şerban Valeca

Ministeul Energiei – Toma Petcu (ALDE)

Ministerul Finanţelor –  Viorel Ştefan

Ministerul Justiţiei – Florin Iordache

Ministerul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu

Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Comunicaţiilor – Augustin Jianu

Ministerul Sănătăţii – Florian Bodog

Ministerul Tineretului şi Sportului – Marius Dunca

Ministerul Transporturilor – Alexandru Răzvan Cuc

Ministerul pentru Dialog Social – Gabriel Petrea

Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Ministerul pentru IMM-uri – Florin Jianu

Ministerul Turismului - Mircea Dobre

Ministerul pentru românii de pretutindeni - Andreea Păstârnac

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close